mei 2012

We waren vandaag welkom op de bijenhappening in Berlaar! We kwamen daar aan en mochten direct de raten zien waarin bijen hun larven groot brengen en waarin ze honing maken! Erg speciaal en het ruikt wel héél speciaal!
 We mochten ook zien waar de honing op de raten zat, maar ook waar de dekseltjes op de larvenraten komen.
 Vroeger, toen er nog geen bijenkisten waren, zaten de bijen in korven. Het nadeel was dat elke keer als de imker dan zijn honing wou nemen, de bijen uit de korf moesten. De bijen werden dan vaak vernietigd en de imker kon van voor af aan beginnen!
 Ter plaatse was er ook te zien hoe bijen aan het werk zijn. We weten nu ondertussen ook dat de koningin de eitjes legt, de werksters de larven voeden en honing maken en eigenlijk zorgen de darren (de papa’s) alléén voor de voortplanting. Voor de rest doen ze niets….
 Kan jij de koningin vinden????
 De imker wijst ons aan waar de koningin zit. Het is wel erg makkelijk gemaakt. De koningin draagt een witte stip. Zo weten de imkers niet alléén wie de koningin is, maar ook uit welk jaar die koningin is. Zo weten ze hoeveel jaar ze is. Vaak worden ook de anderen gemerkt. De kleuren van de merktekens geven een ander jaar aan.
 Bijen zijn enorm ijverig! Ze zitten geen twee secondjes stil!
 Hier kan je ook héél goed de koningin zijn. De witte substantie bovenaan is een middel dat de imkers de bijen geven om in leven te blijven tijdens hun verblijf op de bijenhappening. Ze kunnen immers niet rondvliegen, stuifmeel en nectar halen,….
 Hier kan je de typische bijenkast bekijken.
 Maar ook in holle bomen kan je vaak bijennesten tegenkomen. Ze bouwen dan, net zoals in de bijenkast, hun eigen honingraten. Diegene hieronder is dus helemaal natuurlijk gevormd.
 Als een korf leeg is, ziet die zwart vanbinnen. Dit is propolis. Propolis is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om het zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laag Propolis en poetsen het op deze wijze tot één van de meest steriele omgevingen die de natuur kent. 
 Na de korven kwamen de mensen op een korf die ze niet moesten vernietigen om de honing te halen. Het leek ondertussen al meer op de hedendaagse bijenkast.
 Er zijn gewone larves en er is de larve die uitverkoren is om koningin te worden. Eigenlijk is er in wezen geen verschil tussen de larven. Alléén krijgt de uitverkoren larve koninginnenbrij. En het is die koninginnenbrij die ervoor zorgt dat de larve uitgroeit tot een koningin.
 De andere larven zijn de werksters. En raar maar waar, de onbevruchte cellen groeien uit tot darren…
 We mochten alvast eens kijken hoe het was om zelf een imker te zijn!
 We keken ook eens hoe de honing uit de honingraten komt.
 Het lijkt wel één grote honing wasmachine!
 Een bij zweet was. Een bij heeft speciale wasklieren om was te maken om hun honingraten op te bouwen. Die was gebruiken wij mensen voor kaarsen,…. De meneer liet ons zien hoe hij dat deed en hij kon er zelfs vormpjes van maken!
 Hier kan je kijken wat voor prachtige dingen die kon maken!
 Wij kregen zelf een prachtige honingbeer van bijenwas mee naar huis!
 Deze meneer liet ons de darren zien. Die waren nu met blauw aangeduid!
 Met deze stippen merken ze de koningin. Iedere kleur geeft een ander jaartal aan.
 In dit doosje zat de koningin van een hoornaar! Wat een superwesp zeg….
 De honingraat van een hoornaar is dan ook véél groter! Dat kon deze meneer ons wel tonen!
De honingraat van een honingbij is héél knap gemaakt. Dat kan je hieronder wel goed zien! 
 Koningin zijn is eigenlijk niet echt een voorrecht bij de bijen. De koningin is eigenlijk de slaaf voor het voortbestaan van de kolonie.
 Op een filmpje konden we de geboorte van een koningin volgen.
We vonden het erg fijn om naar de bijenhappening te gaan. Maar allermeest vonden we het fantastisch dat er enkele bijen ontsnapt waren! Dat hadden onze kindjes direct gezien!
We willen héél graag de mama’s en papa’s bedanken die voor ons vervoer gezorgd hebben!
Ook een dikke dankjewel aan de mensen van de bijenhappening! Zonder jullie hadden we niet zoveel te weten gekomen over onze honingmakende vrienden!
Geniet van het verlengd weekend!!!

Wie zoekt, die vindt.

Geef hieronder uw zoekterm in.