juni 5, 2014

Welkom in onze oerwoudklas! Op donderdag avond hebben we onze tentoonstelling geopend voor onze mama’s en papa’s. Onze bekwame gidsen gaven tekst en uitleg bij alle dingen die we ontdekt hebben over het oerwoud.
We leerden over onze ecologische voetafdruk. Want er komen erg veel dingen uit het oerwoud, maar dat betekent ook een zware last voor het oerwoud!
 We maakten zelf spinnenwebben…
 We leerden hoe rubber gemaakt wordt, maar ook wat we kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen! Simpele dingen zoals je fruit kopen bij de bioboer (geen vliegtuigvervoer/seizoensfruit), het licht niet onnodig laten branden, de waterkraan dichtdraaien als het kan,…. Neem zeker ook een keer de fiets ipv de auto. Ronja vertelde ons dat auto’s gassen uitstoten die schadelijk zijn voor de natuur!
 Onze krokodillenpoel zag er alvast vervaarlijk uit!
 Bij Gekko Reptiles leerden we wat reptielen en amfibiëen eten, maar ook wat ze nodig hebben om te overleven. Warmte, een vochtige leefomgeving, water,….
 Er waren spelletjes om te spelen zoals onze WWF Tuimeltoren! Zoek je nog een cadeautje voor een kindje vanaf 3 jaar? Dan is dit echt een aanrader! Ze vonden het super en je steunt het WWF ermee!
 We maakten apen van apennootjes, bezochten de zoo, schilderden krokodillen,….
 Het Gulzige Krokodillenspel was een voltreffer!
 We maakten een brainstorm over welke dieren er in het oerwoud leven en kregen nu een beter zicht op het oerwoud!
Roos bracht een vogelnest mee naar onze klas! De ideale plek voor onze Kaketoe! Kaketoes zijn erg trouwe dieren. Ze kiezen één partner en blijven daar hun hele leven bij. Ze verdelen ook de taken gelijk, net zoals in een gezinnetje. Ze zitten om de beurt op het nest om eieren uit te broeden.
Pijlgifkikkers waren de meest intrigerende dieren voor onze kleuters. Alhoewel ze maar max. 4cm groot worden, spraken ze erg tot de verbeelding! De kleuters kennen nu ongetwijfeld de verschillende soorten uit elkaar. Ze kunnen vlot pijlgifkikkers, boomkikkers en glaskikkers van elkaar onderscheiden!
 Ze weten nu ook dat krokodillen hun prooi doden door een doodsrol te maken. Dit kan op het land, maar ook in het water. In het water verdrinken ze hun prooi. Op het land maken ze een doodsrol om de prooi z’n nek te breken. Een doodsrol betekent dat ze zich 360° draaien met de prooi in hun bek! Lenige kerels, die krokodillen!
Maar krokodillen zijn ook liefhebbende ouders. Ze leggen hun eitjes in het zand nabij een waterplas. Van zodra ze de eitjes horen piepen, gaan ze er snel naartoe. Ze laten de jongen in hun bek kruipen zodat ze ze veilig naar de waterplas kunnen brengen.
Anders zullen immers roofdieren en roofvogels zich tegoed doen aan de kleine krokodilletjes! 
 We begonnen ook met meten! De langste krokodil is zelfs 6,7 meter lang. Dat zijn 6 kindjes achter elkaar. Maar het langste dier van jungle is vast en zeker de netpython. De langste netpython is wel 9 meter lang!
 We weten nu ook dat een spin geen insect is!
De meeste kindjes denken dat er thuis tussen de 2 en de 4 spinnen leven…. Was dat even schrikken om te horen dat het er 1500 zijn!
 De vogelspin in de jungle maakt geen web zoals de spinnen die wij kennen. Ze maken wel webben, maar met andere functies!
 Dus kleien we zelfs spinnen!
Wil je toch nog graag een kijkje komen nemen! Vanaf 8u30 is Els vast en zeker op school en mag je gerust onze klas binnenlopen op vrijdag! Ook na het forum kan je nog komen kijken!

Wie zoekt, die vindt.

Geef hieronder uw zoekterm in.