Vandaag kwamen de mensen van Bubo Africanus langs in onze klas… Grote kisten… Wat zit daar in? Er was een kleine kist, maar ook een erg grote!
We piepten door de gaatjes, maar zagen niets!
De eerste bezoeker is de kleinste uil. Dat is de steenuil!
Een steenuil eet muizen, insecten, eendagskuikens,…. Alle uilen werden met de hand grootgebracht en zijn dus erg tam!
We mochten ze zelf ook wel een keertje vasthouden. Elke uil heeft scherpe klauwen om zijn prooi te vangen. Daarom hebben we een valkeniershandschoen nodig om de uil vast te houden. De steenuil had ook een koordje aan z’n pootjes. Dit om te voorkomen dat hij zou wegvliegen.
De mensen van Bubo Africanus doen demonstraties met hun roofvogels. Zij mogen dus wel vliegen, maar gewoon niet in onze klas!
Louis was alvast niet bang! Maar voor je jezelf in je hoofd haalt om een uil als huisdier te houden, bedenk dan goed dat uilen veel werk vragen. Je moet ze trainen, laten vliegen,…. Uilen zijn niet gemaakt om de hele dag in een kooi te zitten.
Kobe was nog wat onwennig, maar durfde de stap toch zetten!
De volgende uil was een bosuil! Bosuilen wonen, zoals de naam al doet vermoeden, in het bos!
Niet alle bomen wonen in het bos. Uilen wonen in holle bomen, een schuur, een kerk, een verlaten nest van een kraai,….
De uilen mogen we aaien op hun buik omdat ze tam zijn. Maar op hun rugje mogen we ze niet aaien. Ze hebben daar een vetlaagje. Als wij hen aaien op hun rug, gaat dat vetlaagje eraf. Dan kunnen ze niet meer tegen de regen. En een zieke uil is moeilijk te genezen!
Wie de uil niet durfde pakken, mocht hem aaien!
Daarna was de kerkuil aan de beurt. De naam doet het opnieuw vermoeden, ze durven hun intrek nemen in oude kerkgebouwen. Maar omdat we kerkgebouwen meer en meer renoveren, beter isoleren en zelfs afbreken, zijn er steeds minder kerkuilen…
Een uil heeft zeker wel oren! Maar ze zitten onder hun verenkleed. Ze staan ook asymmetrisch. Op die manier kunnen ze beter horen dan wij!
De vleugelwijdte van de kerkuil was toch wel imposant! Dat hadden we niet verwacht! Uilen kunnen ook hun hoofd helemaal rond bewegen. Dat is omdat ze hun ogen niet kunnen bewegen. Hun ogen zitten vast.
Daarna de laatste, maar ook grootste kist… We dachten dat daar een vos zou inzitten! Misschien wel een grote wolf!
Neen hoor, daar kwam een Europese Oehoe tevoorschijn!
Deze Oehoe is nog maar 4 maanden oud, maar eigenlijk al wel bijna volgroeid! Hij had grote klauwen om af en toe konijnen te vangen, eekhoorns,….
Zoals je kan zien hebben alle uilen verschillende kleuren ogen hebben! De uilen met gele ogen zijn overdag wakker. De uilen met oranje ogen gaan jagen bij schemerlicht. De uilen met bruin – zwarte ogen zijn nachtdieren.
Niet alle uilen zijn dus nachtdieren!
Een prachtig verenkleed moet ervoor zorgen dat ze een goede camouflage hebben in de bomen en op de grond.
En kijk, wat een scherpe bek! Uilen hebben geen tanden. Ze scheuren hun prooi aan stukken. Alles wat niet verteerd, geven ze weer over in de vorm van een braakbal.
We willen langs deze weg de mensen van Bubo Africanus nog eens extra bedanken! Neem gerust eens een kijkje op hun website : www.buboafricanus.be of op Facebook : https://www.facebook.com/BuboAfricanus.
Hun gegevens zijn :
Koningsbaan 132
2580 Beerzel
Je kan hen vragen voor demonstraties, workshops, fotoshoots, voordrachten,… Of als je ooit beslist om zelf een roofvogel aan te kopen, ze kweken ook zelf vogels! En na vandaag zijn wij er alvast van overtuigd dat ze dat met veel passie en liefde voor de dieren doen!