Vandaag gingen we op bezoek bij Hondenkapsalon Kelly! Kelly heeft haar zaak op de Liersebaan 102 in Koningshooikt. Vlakbij onze school dus!
We leerden Karamelle kennen… Een lieve Cavalier King Charles Spaniël die zo vriendelijk was om zich te laten knippen en trimmen voor ons!
Wij keken alvast vol verwondering toe!
We hadden op voorhand enkele vragen uitgeschreven : “Moeten alle honden naar de kapper?” Neen, niet alle honden hoeven naar de kapper. Meestal komen kleinere rassen naar de kapper. De kortharigen hoeven niet naar de kapper!
Kelly knipt haren bij met 3 verschillende scharen. Een gewone rechte schaar, een schaar met tandjes om uit te dunnen en een kromme schaar om haren te knippen die bol moeten staan.
Benieuwd of de gewone kapper morgen ook zoveel scharen heeft…
Een volgende vraag van ons was : “Hoe ziet een hondenborstel eruit?”
Honden hebben vaak knopen en klitten in hun haren. Om ze dan los te kammen, gebruikt Kelly een speciale kam.
Dat moet met een speciale kam, want met een gewone kam zou het pijn doen voor Karamelle. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Het is een kam met tandjes. Het leken wel kleine zaagjes!
Met de kam met tandjes kan je de knopen als het ware ‘loszagen’ en is het voor het hondje veel aangenamer!
Er is ook een speciale kam om de rest van de haren te kammen. Daar hebben we wel eens goed aan gevoeld! Het leken allemaal kleine nageltjes! Het prikte wel een beetje, maar voor Karamelle deed het wel deugd.
Kelly maakt de honden vast omdat ze anders van de tafel zouden springen. Dat is geen goed plan. De tafel kan soms vrij hoog staan en dan doen ze zich pijn bij het springen.
De tafel van Kelly kan immers omhoog en omlaag. Zo moet ze zelf niet zoveel bukken en dat bespaart haar een hoop rugklachten!
Het is de bedoeling vaak dat honden blijven staan tijdens het knippen, maar soms gaan ze liever zitten. Om ervoor te zorgen dat ze blijven staan kan Kelly een soort buikriempje vastmaken. Dat voorkomt dat de honden gaan zitten.
We mochten allemaal een keertje proberen te borstelen, te aaien,… Karamelle liet haar de aandacht welgevallen!
Eén van onze vragen was of honden in bad gaan. En het antwoord? Ja hoor! Ook hier kan de hond vastgemaakt worden.
In het bad staat een tafel waarop kleine hondjes kunnen staan. Zo moet Kelly weer niet teveel bukken.
Honden wassen hun haren niet met mensenshampoo. Er zijn shampoo’s genoeg voor hondjes die zacht zijn voor hun huid en vacht. We vroegen ons ook af of honden hun haren verven. Sommige kapsters doen dat wel, maar Kelly doet dat niet. Dat vonden onze kleuters fijn om te horen!
De volgende vraag was : “Zijn er ook haardrogers voor honden?” Ja hoor! De haren van de hond worden net zoals bij de gewone kapper drooggeblazen. Met een speciale darm blazen ze de haren eerst wat droger. Die droger blaast wel koude lucht. Daarna pas moeten ze onder de haardroger.
Anders duurt het veel te lang voor de haren van de hondjes droog zijn. We mochten allemaal eens voelen en werden bijna weggeblazen!
Karamelle was wel erg flink geweest… Dus verdient ze ook een beloning!
Iedereen mocht haar een speciaal hondensnoepje geven!
We mochten ook nog zien hoe de tondeuse werkt. De onderkant van de pootjes moeten bijgeschoren worden omdat Karamelle anders zou schuiven op de vloer. Je kan het vergelijken met onze sokken op vloer. Dan schuiven wij ook. Daarom dragen wij pantoffels, maar dat kan Karamelle nu eenmaal niet.
En… we kregen een cadeau… Een diploma hondenkapper/hondenkapster voor iedereen!
Wat was dat fijn! Onze kleuters hebben op school nog honderduit vertelt over hun bezoek bij de hondenkapper. Het heeft duidelijk indruk gemaakt! Benieuwd of er ooit één van hun hondenkapper zal worden!
We willen Kelly heel erg bedanken! Zij maakte speciaal voor ons tijd vrij op haar vrije dag om ons te ontvangen! Bedankt, het was erg leerrijk en de kleuters hebben er merkbaar van genoten! Ze waren heel erg onder de indruk van jouw beroep als hondenkapster.
En natuurlijk ook een dikke merci aan Karamelle… Die bleef ten allen tijde rustig, we mochten haar aaien, snoepjes geven,… Wat een lieverd!
Ook een heel erg grote dankjewel voor Sigrid, Wendy & de oma en opa van Ona om ons te vervoeren.